Nicolai Bo Andersen Arkitekt

Works Ejdersted Haubarg
Words
Praxis

Nicolai Bo Andersen Arkitekt

Nicolai Bo Andersen Arkitekt

Nicolai Bo Andersen Arkitekt

Nicolai Bo Andersen Arkitekt

Nicolai Bo Andersen Arkitekt

Nicolai Bo Andersen Arkitekt

Nicolai Bo Andersen Arkitekt

Andersen, NB and Julebæk, VB 2023, '(Re)making the Haubarg. Towards Sustainable Dwelling on a Bounded Earth'. In: MR Thomsen et al. (eds) 2023: Design for Rethinking Resources. Springer Nature, London [preprint].

Ejdersted Haubarg er en nyfortolkning af Frilandsmuseets historiske Ejderstedgård. Den er en del af forskningsprojektet 'Dér, hvor vi bor', der undersøger hvordan bygningskulturen som bærer af viden om materialemæssige egenskaber og miljømæssige faktorer, kan aflejre sig som æstetisk erkendelse og give inspiration til fremtidige bæredygtige handlinger.

Konstruktionen udgøres af en høj, rektangulær ’vierkant’ der bærer et stort, valmet tag. Taget beklædes med brædder som en nutidig reference til den historiske bygnings markante stråtag. Et indgangsparti, en alkove og et ovenlys er nyfortolkninger af tre rumlige situationer karakteristisk for Ejderstedsgården.

Konstruktionen står på et skruefundament af stål der i forhold til et normalt randfundament i beton (ifølge leverandøren) reducerer CO2 udledningen med 89%. Hele bygningen, inklusive samlinger og befæstelser, er udført udelukkende af træ, der er en potentiel fornybar ressource der fungerer som kulstoflager så længe det holder sin kemiske form.

Forsøgsbyggeriet er bygget af 35 arkitektstuderende fra Det Kongelige Akademi – Kulturarv, Transformation og Restaurering i foråret 2022.

Forskningsprojektet er udført i samarbejde med Victor Boye Julebæk. Øvrig underviser: Morten Gehl, Det Kongelige Akademi – Center for Bæredygtig Bygningskultur, IBK

Øvrige projektdeltagere: Signe Lykke Littrup, Frilandsmuseet, Anette Elisabeth Warring, Erindring og fortidsbrug, RUC, Tilde Strandbygaard Jessen, Erindring og fortidsbrug, RUC.

© 2023 Nicolai Bo Andersen Arkitekt